Vacances en Pau

El projecte de Vacances en Pau, organitzat per la Delegació del Front Polisari i les entitats solidaries amb el Poble Sahrauí a Catalunya, és un símbol de solidaritat amb els nens i nenes sahrauís i un clam per la pau, contra la injusticia, la violació dels drets humans i la guerra. Aquest projecte, on famílies catalanes acullen a nens i nenes sahrauís durant els mesos d’estiu, pretén oferir a aquests infants la possibilitat de veure i gaudir de moltes coses que allà d’on venen, només coneixen en els llibres escolars (rius, muntanyes, el mar, …etc) i la de conviure amb nens i nenes catalans/nes per arribar a tenir una altra imatge del món, diferent a la que els hi mostra la realitat quotidiana dels campaments de refugiats on el Poble Sahrauí viu exiliat des de l’any 1975.

Una mica d’història

El pas dels anys

^
1975

Acords Tripartits de Madrid

Des de la signatura dels Acords Tripartits de Madrid i l’immediat repartiment del Sàhara Occidental en mans de Marroc i Mauritània, al voltant de 200.000 sahrauís viuen organitzats en campaments allà on res no creix, la «hammada», un desert inhòspit situat a la regió algerina de Tindouf.

^
1979

Neix Vacances en Pau

Aquest projecte compleix una de les premisses bàsiques de la col·laboració Nord-Sud, que és permetre que els nens s’interrelacionin amb una altra cultura, una altra religió i una altra manera de vida en general, que els permet superar barreres culturals, racials i religioses. Vacances en Pau va néixer l’any 1979, i des de llavors generacions d’infants Sahrauís han gaudit de les Vacances en Pau.

^
1994

L’evolució

Entre el 79 i el 94 venien grups petits que s’allotjaven en albergs, centres i escoles. Des de l’any 1994 es va introduir la modalitat d’acollida per part de famílies, fet aquest que va propiciar un creixement espectacular, arribant a principis de la dècada dels 2000 la xifra de 10.000 infants a l’estat espanyol i mil a Catalunya.

^
2020

Represa dels enfrontaments al Sàhara Occidental

Les condicions de vida són extremes, especialment des de la Guerra que va començar al 2020. També el poble saharaui ha de sofrir condicions climàtiques molt adverses: les temperatures superiors als 50 graus a l’estiu i baixíssimes durant les nits d’hivern. A tot això s’ha de sumar la manca d’alimentació creixent, de medicaments, de vestit,… i, en definitiva, dels productes més bàsics. Un dels sectors més afectats per aquestes difícils condicions de vida són els infants que en moltes ocasions no tenen cobertes les necessitats alimentàries més bàsiques per al seu bon creixement i desenvolupament personal. Aquestes mancances comporten un augment de les malalties cròniques en tota la població però especialment preocupant és la creixent taxa d’anèmia infantil.

^
Actualitat

Seguim treballant!

Vacances en Pau actualment és un programa en el que estan implicades; més de 500 famílies catalanes, una cinquantena d’entitats de tot el territori català i més d’un centenar de municipis.

A Lleida pels refugiats ens encarreguem de gestionar i organitzar l’acollida dels infants sahrauis a families de les Garrigues i Urgell.